Cristina Pirlitu: Cumpatarea se invata in familie

Cristina Pirlitu

Home/Guest writer/Cristina Pirlitu: Cumpatarea se invata in familie

Cand am primit propunerea de a scrie despre diminuarea risipei alimentare, gandul mi-a fugit la “mananca tot din farfurie”-ul pe care cei mai multi il stiu din copilarie. Am avut norocul sa nu aud asta acasa, mesele erau un cadru in care fiecare isi punea cat dorea in farfurie si manca tot atat. In acelasi timp, nu se arunca nimic: tata merge la piata in fiecare weekend cu lista intocmita de mama, care in prealabil ne intrebase pe noi copiii ce am dori sa mancam in saptamana ce urmeaza. Limitarile geografice pe care le aveam in anii 80 au fost totodata si norocul nostru: a gati insemna sa folosesti ceea ce era de sezon…intr-un mod creativ.

Cand stateam la bunica, o ascultam fascinata cum povestea despre lipsurile din perioada razboiului si ca asa a invatat ea sa prepare in casa majoritatea mancarurilor. Ii admiram creativitatea si cum reusea sa faca din niste ingrediente banale adevarate minuni pentru papile. Tot de la ea mi se trage si placerea de a manca produse cat mai putin procesate si de a aprecia ceea ce ne ofera natura.

Crescand, am realizat ca a nu face risipa se invata in familie, este o chestiune de educatie si de consecventa pe acest drum. Principiile pe care le urmez la maturitate au venit natural, si pe scurt fi urmatoarele:

  • Folosesc 80% produse de sezon si pe cat posibil, romanesti. Pentru ca organismul meu are nevoie de anumite alimente vara si de altele iarna, pentru ca vreau sa incurajez producatorii romani, pentru ca nu e sustenabil sa consum alimente transportate de la mii de km distanta.
  • In completarea celor de mai sus, merg saptamanal la piata (da, chiar si iarna) si cumpar de la taranii cu care mi-am format in ani de zile o relatie. Sigur ca ajung si la supermarket (mai ales pentru produse non-alimentare) sau comand on-line, dar baza o reprezinta tarabele colorate din Obor.
  • Pe parcursul saptamanii completez in telefon lista de cumparaturi de weekend. Asa pot sa imi planific toate achizitiile si fiu sigura ca am toate ingredientele necesare cand pregatesc ceva de mancare
  • Lista nu ar insemna nimic daca nu m-as gandi in prealabil cum sa folosesc cumparaturile. Asa ca ma uit pe bloguri, sau in caietul de retete, si stabilesc ce voi manca in urmatoarele 5-6 zile
  • Sunt creativa: din pulpa ramasa de la sucuri fac bombonele sau crackersi, din cateva linguri de fasole si niste florete de broccoli ies chiftele la cuptor, din legume uitate prin lada frigiderului o supa crema, iar bananele prea coapte pentru a mai fi mancate ca atare devin o banana bread delicioasa
  • Sunt flexibila cu modul cum se pot folosi ingredientele. Cine spune ca leusteanul se pune doar in ciorba? Mie mai nou imi place in salatele verzi. Avocado e doar pentru guacamole? Il amestec cu o banana, niste stafide si putina cacao si am obtinut un mousse de ciocolata. Despre tortul cremos din sfecla rosie sau zucchini nu mai mentionez, merita o descriere separata.

Merita sa mentionez ca nu mai consum carne de aproape 15 ani, si am redus la minim celelalte ingrediente animale. Mananc mai ales legume, fructe, seminte, nuci, alge si germeni. Am facut aceasta alegere pentru ca e modul meu de a descuraja supraproductia si de a fi in contact cu hrana autentica, fara a considera insa ca se potriveste oricui si in orice context.

2017-07-17T14:00:06+00:00 May 29th, 2017|Guest writer|0 Comments

Leave A Comment