Magazinul SocialXchange

Home/News/Magazinul SocialXchange

 

Interviu acordat de domnul Nicolae Gorunescu, director executiv in cadrul DGASPC Sector 6

 

 

1) Ce inseamna conceptul “magazinul social” si de cand este prezent in Romania?
În România, primul Magazin SocialXchange a fost deschis în Sectorul 6 – Cartierul Crângași, în luna ianuarie 2015, iar cel de al doilea magazin a fost inaugurat în luna septembrie 2017, în Cartierul Drumul Taberei.

Magazinul SocialXchange este o structură subordonată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, București, în cadrul căreia se primesc donații venite din partea cetățenilor sau a firmelor. Donațiile sunt direcționate către persoanele defavorizate din sector. Donator poate fi orice persoană fizică sau juridică indiferent de domiciliul acesteia (chiar și din străinătate), iar ca donații primim produse de strictă necesitate precum: alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, produse pentru îngrijire copii mici, rechizite, electrocasnice, îmbrăcăminte, jucării, mobilier etc. Beneficiarii, cei care primesc aceste produse, sunt persoane care locuiesc pe raza Sectorului 6 și care se confruntă cu dificultăți financiare: șomeri, persoane cu mulți copii, mame singure etc. Accesul la produse este condiționat de prestarea unor activități de muncă în folosul comunității (curățenie, întreținere și amenajare spații publice) sau activități desfășurate în incinta magazinului (spălat și călcat articole de îmbrăcăminte donate, descărcare și depozitare produse, curățenie, aranjare la raft).

Evaluarea produselor donate și a muncii prestate de beneficiari se face pe baza unui sistem de puncte care ține cont de valoare produsului și, respectiv, de gradul de dificultate și efort necesar pentru o oră de activitate. De exemplu, o oră de călcat rufe este răsplătită cu 6 puncte, o oră de curățat pomii cu 8 puncte iar o oră de săpat sau de curățat zăpada este ”remunerată” cu 10 puncte.

Donatorii sunt răsplătiți și ei, pe baza aceluiași sistem de puncte, printr-o serie de servicii puse la dispoziție de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6: spații pentru activități sportive sau de divertisment, conferințe, seminarii, organizare petrecerei aniversare, salinoterapie, masaj, evaluare și consiliere psihologică etc.

 

2) Cine sunt initiatorii, cui se adreseaza proiectul si care sunt beneficiile lui pentru comunitate?

Ideea acestui magazin a apărut la nivelul DGASPC Sector 6, fiind consecința unei analize privind nevoile comunității și soluțiile care să ducă la rezolvareav lor.

Proiectul se adresează deopotrivă persoanelor defavorizate, beneficiari ai serviciilor de asistență socială, precum și tuturor cetățenilor care doresc să se implice activ în proiectele comunității, prin intermediul unor acte caritabile.

Beneficiile pentru comunitate sunt diverse și au un puternic impact pozitiv. Pe de o parte, reducem dependența persoanelor sărace de sistemul ajutoarelor de stat și promovăm principiul responsabilității,  arătându-le că au capacitatea și resursele pentru a trăi pe cont propriu. Un alt beneficiu pentru cei care prestează activități este cel al integrării sociale și al redobândirii încrederii în forțele proprii. Pe de altă parte, donatorii sunt foarte mulțumiți că au la dispoziție locații în care pot aduce o serie de produse pe care nu le mai utilizează, dar care sunt în perfectă stare de funcționare, reușind astfel să sprijine alți oameni care au nevoie de ele. În acest fel se creează un circuit al reciclării și reutilizării lor. Programul are un impact pozitiv și asupra mediului înconjurător, redând circuitului de consum multe produse care altminteri ar fi fost aruncate. Un alt beneficiu vine din faptul că oferim servicii în schimbul produselor donate, generând un sentiment de echitate și încredere la nivelul comunității.

 

3) Care a fost bugetul cu care ati inceput acest proiect?
Resursele umane, materiale, spațiile și utilitățile au fost puse la dispoziție de DGASPC Sector 6. Aș vrea să menționez că multe dotări au fost realizate prin reciclare, aceasta din urmă fiind o componentă importantă a SocialXChange.

 

4) Care au fost sursele de inspiratie in dezvoltarea conceptului?

Sursele de inspirație constau în acele sisteme de tipul Win-Win, în cadrul cărora toate persoanele implicate sunt utile și au ceva de câștigat, reușind astfel să creeze un circuit eficient. Magazinele SocialXchange reprezintă un echilibru între o rețea de schimb și una caritabilă, inspirându-se din ambele concepte și reușind să le combine în mod funcțional.

 

5) Ce rezultate aveti, in ceea ce priveste efectele pentru comunitate?

În prezent, avem peste 1400 de donatori, persoane fizice și juridice și 300 de beneficiari direcți (familiile acestora reprezentând câteva mii de beneficiari indirecți). Tonele de alimente neperisabile (zahăr, orez, făină, ulei, mălai, conserve de carne, conserve de legume, paste făinoase, dulciuri, lapte praf, lapte UHT), de produse igienico-saniatare (săpun solid, șampon, spray, pastă de dinți, periuțe de dinți, aparate de ras, detergent de rufe, balsam de rufe, degresanți, soluții pentru curățarea diferitelor suprafețe), de rechizite (caiete, stilouri, creioane, cărți, ghiozdane), electronice și electrocasnice (noi și second hand), obiecte de mobilier și articole vestimentare au ajuns la beneficiarii care au avut nevoie de ele, pentru a putea trece mai ușor peste situațiile dificile, punctuale. Totodată, un număr de 12 beneficiari  s-au angajat (doi dintre ei chiar în cadrul unor structuri ce apațin de DGASPC Sector 6).

 

6) Ce feedback aveti la nivel national? Dar international?

Reacțiile venite din partea oamenilor (atât donatori, cât și beneficiari) sunt extrem de pozitive. De curând, repezentanții altor instituții similare din țară și-au manifestat interesul și ne-au solicitat sprijinul în ceea ce privește deschiderea unui astfel de magazin.

Proiectul a fost prezentat la Conferința Anuală de Asistență Socială de la Paris, precum și la Montreal de către dna conf. dr. Annie Chatenay, sociolog, profesor-formator la Institutul Mediteranean de Formare în Domeniul Social, cu sediul la Avignon.

Suntem vizitați frecvent de studenți veniți din Franța, care își desfășoară stagiile de practică în cadrul magazinelor noastre, motiv pentru care am fost invitați să participăm la diferite conferințe în Franța. Colegi din Irlanda ne-au solicitat sprijinul și informații pentru a implementa un astfel de sistem pentru refugiații veniți la ei.

 

Premii obținute:

 

  • “Premiul de excelență pentru cele mai importante proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale”, acordat în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro, octombrie 2015
  • Recunoaștere internațională în cadrul Conferinței Europene a Calității ”Întărirea capacităţii administraţiei publice în prezent şi provocările viitoare. Administraţia publică – parte a unei soluţii“ 01–02 octombrie 2015, sub egida Preşedinţiei Luxemburgheze a Uniunii Europene
  • Certificatul de model de bună practică oferit de Institutul European al Administraţiei Publice (EIPA) în cadrul Conferinţei „Sectorul Public ca Partener pentru o Societate mai Bună” Maastricht  –  15 noiembrie 2015
  • Marele Premiu pentru Institutii Publice în cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat – Editia a VIII a, 2016, organizată de ECOTIC

 

7) SocialXchange este un concept unic in Europa. Va rugam sa ne spuneti ce il diferentiaza de alte magazine sociale?

Magazinul SocialXchange este un produs novator în cadrul al serviciilor sociale, o premieră inclusiv la nivel european (colegi din țări mult mai avansate decât țara noastră venind pentru a se informa și a implementa acest mecanism în sistemul lor social). Printre lucrurile care ne diferențiază aș menționa: condiționarea accesului la produse de prestarea unor activități de muncă în folosul comunității, cu impact social pozitiv, răsplătirea donatorilor cu servicii atractive, sistemul de evaluare în puncte, care exclude aportul banilor, impactul pozitiv asupra mediului, efectul de impulsionare a actelor caritabile și a spiritului de responsabilitate socială.

 

8) Care sunt partenerii, pe categorii, care va sustin in acest proiect?

Partenerii care ne sprijină sunt: Consiliul Local Sector 6, toate ONG-urile cu care DGASPC Sector 6 colaborează, firme private, unități de învățământ, instituții de stat, precum și întreaga comunitate (persoane fizice și juridice).

La deschiderea celui de-al doilea magazin, am primit un sprijin important din partea angajaților administrației publice a sectorului 6, aceștia donând peste 700 kg de produse alimentare.

 

9) Cum evaluati nevoile comunitatii si care sunt metodele pe care le folositi pentru a raspunde acestora?

Din experiența noastră reiese că fiecare caz în parte se confruntă cu dificultăți specifice, individuale, cum ar fi nevoia de hrană, de produse igienico-sanitare, mobilier, rechizite etc. Prin diversitatea produselor primite ca donații, acoperim toate aceste nevoi punctuale și oferim oamenilor șansa de a alege și de a munci pentru ceea ce le lipsește. Beneficiarii noștri știu cel mai bine care le sunt nevoile reale și acesta este un motiv în plus pentru care oamenii cu dificultăți financiare vin la SocialXChange.

 

10) Ce rol ocupa nevoile alimentare in acest top?

Nevoile alimentare sunt esențiale, de aceea îi încurajăm pe donatori să se orienteze spre produse de strictă necesitate, despre care știm că vor fi achiziționate printre primele de către beneficiari, prin intermediul punctelor obținute în schimbul muncii prestate.

 

11) Unii risipesc resursele, altii nu au acces la ele. Cum vedeti echilibrul si echilibrarea acestei balante?

Magazinul nostru este răspunsul potrivit la această problemă și, prin mesajele pe care le transmitem comunității îi invităm pe oameni să se alăture acestui program și să schimbe această stare de fapt. În cadrul magazinelor noastre nu risipim produse, deoarece ele ajung în mod direct la beneficiari, iar dacă un produs nu și-a găsit un destinatar în maxim 6 luni este oferit unor asociații cu care colaborăm (care și-au manifestat o dorință în acest sens) sau este reutilizat prin tranformare, schimbare (așa am reușit să aranjăm noul magazin social, dându-le viață unor obiecte, pe care le-am reciclat). Încercăm să nu aruncăm nimic și să promovăm acest obicei la nivelul comunității.

 

12) Cum poate sustine un cetatean proiectul dvs? Dar o companie?

Orice cetățean sau companie ne poate contacte sau se poate prezenta direct la sediul celor două magazine pentru a face o donație constând în produse de strictă necesitate, aflate în termen de valabilitate. Produsele alimentare și igienico-sanitare se primesc doar dacă sunt noi, de preferat însoțite de bonul fiscal (dar nu este obligatoriu), iar toate celelalte produse pot fi și folosite, dar în stare bună. Pe loc, în momentul donației se vor întocmi fie procese verbale de predare primire, fie contracte de donație/sponsorizare.

 

13) Faceti-ne va rugam o scurta prezentare in cifre a proiectului: ce suprafata/cati beneficiari/cati sustinatori/ce nevoi lunare (sau anuale) etc.

 

În prezent avem două magazine:

– Magazinul SocialXchange 1, situat în Calea Crângași nr. 3, sector 6, cu o suprafață totală de 250 mp.

-Magazinul SocialXchange 2, situat în Aleea Lunca Cernei nr. 6 A, sector 6 cu o suprafață totală de 551 mp, dintre care parter 374 mp și subsol 177 mp.

Numărul donatorilor până în prezent se ridică la 1400 persoane (fizice sau juridice), beneficiarii direcți sunt aproximativ 300 persoane. Ca beneficiari indirecți avem toți membrii familiilor acestora.

Nevoile principale au în vedere produsele alimentare de larg consum (zahăr,  ulei, făină, paste făinoase, orez, conserve de roșii, gem, conserve de carne, lapte UHT, dulciuri), precum și produsele igienico-sanitare (șampon, săpun, detergent rufe, detergent vase, spray-uri, pastă de dinți, periuțe de dinți, șervețele umede, scutece de unică folosință). Dar și celelalte categorii de produse menționate anterior sunt solicitate de beneficiari.

 

 

 

 

2018-06-28T11:20:48+00:00 January 9th, 2018|News|0 Comments

Leave A Comment