Irina Smeu: NU risipei alimentare

Irina Smeu, cercetator stiintific, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucuresti

Home/Guest writer/Irina Smeu: NU risipei alimentare

Am învățat să reciclăm. Încă mai avem de lucrat la acest capitol, dar lucrurile se îmbunătățesc pe zi ce trece. Am învățat să păstrăm orașul mai curat. Nu toți, dar poate fi observat un progres. Învățăm. Continuu. Trebuie să învățăm și ce este risipa alimentară și să încercăm să reducem irosirea alimentelor.

România este a treia țară din Uniunea Europeană, urmând Franța și Italia, care propune o lege privind diminuarea risipei alimentare. Se dorește astfel îndeplinirea obiectivului de reducere a deșeurilor propus pentru anul 2030 la nivel european. Mai mult, țările europene caută să răspundă creșterii gradului de conștientizare cu privire la implicațiile deșeurilor alimentare.

Prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman și sunt distruse. Dar și prelucrarea sau prepararea alimentelor folosind materii prime de proastă calitate, care nu vor aduce beneficii nutritive produsului finit poate fi considerată, de asemenea, o risipă alimentară.

Comunitatea științifică acordă o deosebită importanță reducerii risipei alimentare, lucru confirmat de numeroasele proiecte de cercetare din întraga lume, care au ca scop principal reducerea, reutilizarea sau recuperarea produselor alimentare care nu mai prezintă o alegere viabilă în fața consumatorului. Astfel, proiectele de cercetare au ca obiective principale:

  • documentarea cunoștințelor practice de prevenire și reducere a deșeurilor alimentare;
  • îmbunătățirea tehnologiilor de procesare a alimentelor, urmărind astfel reducerea risipei;
  • cunoașterea pieței de consum, în vederea satisfacerii cerințelor consumatorilor;
  • îmbunătățirea și dezvoltarea de noi materiale de ambalare a alimentelor, urmărind în mod direct prelungirea termenului de valabilitate al produselor alimentare fără adăugarea suplimentară de conservanți sintetici, precum și obținerea de ambalaje alimentare care să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător;
  • transformarea produselor comestibile considerate în prezent deșeuri (resturi vegetale, deșeuri obținute în urma fabricării berii, etc.) în produse alimentare cu valoare adăugată pentru consumator (sucuri, snacksuri din legume, batoane energizante, etc.);
  • dezvoltarea unor smart tools, cu referire la aplicații și dispozitive inteligente de urmărire a termenelor de valabilitate ale produselor alimentare și de avertizare asupra calității hranei;
  • realizarea de ghiduri privind reducerea deșeurilor alimentare și prezentarea unor bune practici de reducere a risipei alimentare;
  • difuzarea la scară largă a practicilor cu impact pozitiv asupra reducerii risipei alimentare;

Risipa alimentară afectează societatea și mediul înconjurător. Diminuarea risipei alimentare implică însă și responsabilizarea consumatorilor finali, informarea, educarea și conștentizarea populației asupra problemei risipei alimentare. Alimentele inestetice sunt sănătoase, pot fi consumate și nu aruncate. Există o serie de măsuri de prevenire a risipei alimentare, iar educația consumatorilor ocupă de departe prima poziție. În acest sens, copiii pot primi informațiile necesare încă din primii ani, atât într-un cadru formal oferit de unitățile de învățământ, cât și în mediul familial, optim pentru o deprindere naturală a metodelor de combatere a folosirii nechibzuite ale alimentelor. Câteva acțiuni de reducere a risipei de hrană, la îndemâna fiecărei persoane pot fi reprezentate de:

  • realizarea de cumărături inteligente, prin cunoașterea nevoilor gospodăriei și planificarea consumului familiei;
  • depozitarea optimă a alimentelor, consultând etichetele produselor alimentare și organizând atent spațiile de depozitare;
  • folosirea resturilor alimentare, atunci când este posibil.

Diversitatea experimentărilor și a creativității pentru reducerea risipei alimentare poate contribui la îmbunătățirea securității alimentare și la construirea unei comunități durabile. Și toți putem contribui la reducerea risipei alimentare.

2017-07-07T15:06:13+00:00 May 29th, 2017|Guest writer|0 Comments

Leave A Comment