…pornind de la lista de cumparaturi si ajungand la mersul la restaurant
A cere mancarea la pachet este doar o chestiune de obisnuinta, crede Carmen Radu, prima “voce FoodCare” care sustine, prin demersuri active, mesajul de respect fata de alimente si campania anti-risipa “It’s ok to take away”.
De ce mii de oameni o urmaresc pe blog si Facebook?
Pentru ca vor sa stie de unde pot cumpara alimente curate, ce alegeri sanatoase pot face cand mananca in oras, care este comportamentul echilibrat pentru a fi in forma, cum ne invatam copiii sa devina adulti sanatosi si responsabili in relatie cu lumea si resursele ei.
Un blogger activist, in conversatie permanenta cu comunitatea si conectata la preocuparile si zonele relevante ale cititorilor sai – pe care ne bucuram sa il avem alaturi.
Va invitam, astazi, la o extra-doza de inspiratie semnata Carmen Radu, in interviul acordat pentru comunitatea FoodCare.
Indeplinim, fiecare, multiple roluri in fiecare zi. Tu esti “mamica in forma”, antreprenor, consultant in nutritie, blogger, Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver si, recent, “Voce FoodCare”. Ce au in comun toate aceste ipostaze?
Cred că toate aceste ipostaze au în comun pasiunea mea pentru nutriție, sport și un stil de viață sănătos. Încerc să scriu cât de mult pot despre aceste lucruri pentru că se întâmplă uneori pierdem din vedere faptul că unul dintre cele de preț daruri pe care le primim în viață este sănătatea. Abia atunci când o pierdem ne gândim la ce am fi putut face, dar de multe ori este prea târziu. Ca să fim sănătoși trebuie să mâncăm bine, să ne mișcăm și să învățăm-și aici este cel mai greu – să ne stresăm mai puțin. Stresul este o mare problemă în zilele noastre, ne afectează mai mult decât ne dăm seama. Cu toate acestea, nu este imposibil să-l mai reducem, trebuie să găsim doar lucrurile sau activitățile care ne fac fericiți.
Desi “a manca” este unul din verbele pe care le folosim zilnic, cu totii, nu intotdeauna relatia noastra cu mancarea este una simpla si/sau corecta. E o stiinta sa manaci corect, e o arta sau este un demers pe care il poate face oricine?
Hrana în zilele noastre este foarte diversificată, este la îndemână însă de multe ori este și foarte procesată. Cred că a te hrăni corect în ziua de astăzi devine mai mult o chestiune de știință, trebuie să înveți să citești ingredientele de pe etichetă, trebuie să înveți cum să faci combinațiile alimentare corecte, trebuie să înveți ce să pui des în farfurie și ce să pui mai rar. Nu este dificil, dar necesită puțin timp pentru a te informa și a crea un obicei. Cred că toți ar trebui să facem acest lucru, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri, pentru a-i crește sănătoși.
Ce apreciaza oamenii din comunitatea ta la carmenradu.ro? Care sunt plusurile pe care considera ca il aduci in viata lor, din interactiunile pe care le aveti?
Din feedback-ul pe care l-am primit, cititorii blogului apreciază faptul că sunt adepta echilibrului, că nu consider că dacă mănânci o prăjitură o dată pe săptămână vine sfârșitul lumii. Încerc să transmit în scris atât experiența mea personală cât și o parte din cunoștințele pe care le-am acumulat ca urmare a cursurilor de nutriție la care am participat. Fac acest lucru și offline, organizez și workshop-uri de nutriție cu diferite teme pentru că îmi doresc să-mi cunosc cititorii, să aflu poveștile lor și de ce nu, să-i ajut dacă pot.
Care sunt, pentru oamenii din comunitatea ta, lucrurile esentiale pe care, ca si consumator, le apreciaza la un brand din food (producator, restaurant etc)?
Având în vedere profilul blogului, cred că cititorii își doresc să afle de unde pot cumpăra alimente curate, fără aditivi, ce alegeri alimentare sănătoase pot face când mănâncă în oraș. Respect principiile după care mă ghidez, îmi respect cititorii și ca urmare aleg să recomand doar produse pe care le consum eu și pe care le consumă și familia mea.
Ce inseamna pentru tine, in actiuni concrete, de zi cu zi, atitudinea Food – Care?
M-am bucurat când am aflat despre inițiativa voastră, risipa alimentară este un lucru care ar trebui să ne preocupe pe toți. Pentru mine este o chestiune de organizare, pornind de la lista de cumpărături și terminând cu mersul la restaurant. Am învățat în timp cum să-mi planific cumpărăturile, cum să planific mesele din timpul săptămânii și ce să fac atunci când am cumpărat prea multe legume sau fructe. Nu prea am mai aruncat mâncare în ultima perioadă, iar în ceea ce privește mâncatul la restaurant am învățat să aleg și porțiile corecte. Cu siguranță dacă mi-ar rămâne în farfurie, n-aș ezita să cer la pachet. Am vazut însă în restaurante clienți care plecau cu mâncarea la pachet. Chiar recent, în Brașov, o mămică a cerut la pachet restul porției de paste pe care băiețelul său n-a reușit să o termine. A fost un gest firesc, nimeni nu s-a uitat strâmb, nimeni nu și-a dat coate. Cred că este doar o chestie de obișnuință.
“Comunitățile de bloggeri pot avea un rol important in educarea consumatorului si conștientizarea unor probleme importante
precum risipa alimentară.”
Sustii, pe blogul tau, demersul de a lua la pachet mancarea pe care nu ai consumat-o integral la restaurant si am vazut reactii din partea cititorilor tai. Este risipa alimentara o problema si/sau o preocupare pentru consumatori?
Dacă risipa alimentară nu este încă o preocupare pentru toți, ar trebui să devină. Suntem din ce în ce mai mulți, planeta are resurse limitate, este păcat să le risipim. Bunica mea spunea că mâncarea este sfântă și că nu trebuie aruncată și cred că la înțelepciunea bătrânilor ar trebui să ne întoarcem și noi. Ar trebui să ne auto-educăm și să înțelegem că nu facem bine nimănui cumpărând 5 cozonaci când de fapt consumăm doar doi. Este dacă vrei, și o chestiune de economie, de a nu arunca banii pe fereastră cumpărând ceva ce nu folosești. Vremurile s-au schimbat, avem suficientă mâncare, nu trebuie să ne facem stocuri.
Dupa 15 ani de observator al acestui domeniu si activism in acest domeniu, al alimentatiei, cui consideri ca ii revine rolul de a educa publicul catre un consum responsabil si sanatos?
Din punctul meu de vedere comunitățile de bloggeri pot avea un rol important aici. Cititorii au de regulă încredere în bloggerii pe care îi urmăresc, sunt atenți la informațiile trasmise prin intermediul articolelor și acest lucru poate duce la conștientizarea unor probleme importante cum este și risipa alimentară. Ar mai fi necesară și implicarea autorităților prin campanii de informare la nivel național, dar aici este mult de muncă. Schimbarea în final însă, ar trebui să vină din noi, la nivel de familie. Dacă fiecare dintre noi conștientizăm la un moment dat acest lucru și decidem să acționăm în consecință, este un pas înainte.
“Ar trebui să-i implicăm pe cei mici de la varste fragede în tot procesul: de la cumpărături, până la prepararea mesei.”
Daca ai face un desen, o reprezentare grafica in care sa le explici simplificat copiilor ce inseamna comportament alimentar responsabil, ce ai pune in acel desen?
Aș pune piramida alimentelor. Cu baza formată din cereale integrale, urmată apoi de legume, fructe, pește și carne, grăsimi bune și în vârf puțin dulce. Așa cum spuneam, nu sunt adepta radicalismului în ceea ce privește alimentația, consider că o prăjitură mai ales dacă este făcută în casă este un lucru minunat din când în când. De piramida alimentelor mă folosesc des în cadrul atelierelor de nutriție pentru copii, unii dintre ei cunosc aceste noțiuni de bază, dar pentru unii sunt o noutate. Copiii sunt foarte deschiși, își doresc să învețe și se duc acasă cu noutăți, deși în final decizia de a cumpăra este tot a părintelui.
Din experienta ta de mama si consultant in nutritie, cum sa facem ca sa ii invatam pe copii sa aleaga corect ceea ce mananca, pe de o parte, si, in acelasi timp, sa respecte mancarea?
Copiii învață prin puterea exemplului, iar părinții sunt cei de la care fac acest lucru. Primii ani de viață sunt esențiali pentru formarea unor obiceiuri alimentare bune, obiceiuri care se pot menține apoi toată viața și care îi pot ajuta pe copii să se transforme în adulți sănătoși.
Ar trebui să ne întorcem la gătitul acasă, așa cum făceau mamele și bunicile noastre, ar trebui să învățăm să preparăm mâncare gustoasă, să utilizăm pe cât posibil ingrediente românești și să căutăm atât cât se poate surse curate de hrană. Ar trebui să-i implicăm pe cei mici de la cele mai fragede vârste, atât cât se poate în tot procesul de la cumpărături și până la prepararea mesei. Trebuie să-i învățăm pe copii că o farfurie poate conține mai multe culori, că legumele sunt importante, alături de proteinele de calitate și de carbohidrații buni iar atâta vreme cât farfuriile părinților sunt alcătuite astfel, copiii vor învăța să facă treptat alegerile potrivite.
Leave A Comment