Situatia risipei alimentare in Romania in context european si local

Home/Studii si statistici/Situatia risipei alimentare in Romania in context european si local

In momentul de fata, Romania se afla pe locul 9 in topul risipei alimentare in Europa. Zilnic, 6.000 de tone de alimente ajung la gunoi. O cifra inspaimantatoare, mai ales pentru o tara care este pe locul 1 in topul saraciei relative in Uniunea Europeana.

Conform studiilor, rata obezitatii creste de la an la an, in acest moment 15% din populaţie este obeza, iar o treime supraponderala.

Risipa alimentara este o problema generalizata in UE, unde sunt irosite anual aproximativ 88 milioane de tone de alimente, ceea ce reprezinta circa 20% din totalul alimentelor produse. In Romania se arunca peste 10% din mancarea cumparata.

Cei care au cele mai mari caştiguri fac si cea mai mare risipa, iar cu cat familia este mai mare, cu atat se arunca mai multa mancare. In acelaşi timp, un copil din doi (46%), cu varsta de pana la 6 ani, se afla in risc de saracie şi excluziune sociala, se arata intr‑un studiu al Ministerului Agriculturii (MA) citat de Agerpres.

In randul persoanelor care muncesc, statistica Eurostat situeaza Romania in fruntea clasamentului european in privinta saraciei, iar dezechilibrul veniturilor este cel mai accentuat.

La nivel de gospodarie, veniturile medii se ridica la 579 de euro, iar cheltuielile la 522 de euro. Cel mai mult se cheltuieste pe mancare, 72,4%, in timp ce 19% pe impozite şi taxe, iar restul se duce pe diverse lucruri, cum ar fi imbracaminte sau investiţii de diferite tipuri.

Avand in vedere ca cea mai mare parte a banilor caştigaţi se regasesc in mancare, este de semnalat ca peste 10% din alimente ajunge la gunoi. Conform studiului, cei care risipesc hrana mai mult de 10% se aprovizioneaza preponderent din supermarketuri şi in proporţii relativ echilibrate din alte surse, precum magazine mici, piaţa agroalimentara sau de la ţara. Cei care se aprovizioneaza din supermarketuri arunca insa cea mai multa mancare, proportia fiind, in medie, de 11,9%.

„Pe grupe de varsta, tinerii sub 35 de ani risipesc cel mai mult dintre toate categoriile de consumatori. Marimea familiilor conduce la creşterea risipei, iar familiile cu copii minori au un nivel crescut al risipei. Raportat la venitul familial, un nivel de risipa de 6,9% este corelat cu venituri sub 1.500 de lei (aproximativ 330 de euro), iar un nivel de risipa de 14,4% este corelat cu venituri de peste 3.500 lei (770 de euro)”, informeaza MA.

Documentul mai arata ca absolvenţii de studii universitare arunca cea mai multa mancare, respectiv 13,2%. Astfel, daca s‑ar face un portret al persoanei care face cea mai mare risipa alimentara, ar reieşi ca are sub 35 de ani, locuieşte la oraş, are studii superioare, isi face cumparaturile la supermarket si are un salariu peste medie.

Din punct de vedere al cantitatii aruncate, din document rezulta ca, saptamanal, o gospodarie de trei membri, din mediul urban, arunca, in medie, 0,83 de kilograme, dar sunt cazuri in care unele gospodarii arunca si 2 kilograme.

Conform Planului National de Gestiune a Deseurilor, realizat de Ministerul Mediului, gospodariile genereaza mai multe deseuri alimentare decat industria prelucratoare, comerciantii si hotelurile la un loc, gospodariile fiind responsabile de circa 1,7 milioane de tone deseuri alimentare, iar sectoarele mentionate, de putin peste 1 milion de tone.

Concret, in Romania cea mai mare risipa se raporteaza la nivelul gospodariilor populatiei (circa 49%), acestea fiind urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentatiei publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), reiese din datele furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Romanii sustin ca principalele motive care ii fac sa arunce mancarea la gunoi sunt degradarea rapida (26%), estimarea gresita a cantitatii de alimente care se consuma la o masa (21%), dar si cumparaturile in exces (14%), reiese dintr-un studiu realizat de InfoCons si Asociaţia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt mancarurile gatite (25%), painea sau produsele de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).

statistici

2017-07-17T13:57:44+00:00 May 29th, 2017|Studii si statistici|0 Comments

Leave A Comment